Kuantum Bilgisayarlar ve Kripto Paralar
Atom altı parçacıklar bilgisayar teknolojisi ile birleşirse neler olabilir? İnsanlar kuantum fiziğini henüz anlamaya başlamışken, bilgisayarda kuantum teknolojisinin kullanımı hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Gelişmelerin hızına bakılırsa kısa süre içinde kuantum bilgisayarlar herkesin erişebileceği bir hale gelebilir. Bilişim dünyasında heyecan yaratan bu gelişme, bazı çevrelerce ise endişe ile takip ediliyor. Bunların başında blockchain gibi kriptografi üzerine kurulu sistemlerle çalışan cihazlar geliyor.
Kuantum Bilgisayarlar ve Bitcoin Madenciliği
Bitcoin madenciliği, kriptografik bir şifreleme üzerine kuruludur. Bu dijital dünya dev bir bulmaca gibi düşünülebilir. Veri madencileri şifreleri çözerek ortaya yeni bloklar çıkarır. Yeni bloklar, blok zincirine yerleştirilir ve kazanç elde eder. Üretilen yeni bitcoinler de piyasaya sürülür. Kısacası Bitcoin madenciliği tamamen kriptografi ve dijital güvenliğe bağlıdır.
Kuantum bilgisayarların en büyük avantajı işlem hızıdır. Klasik bilgisayarlar, kuantum teknolojisinin ulaştığı hızı asla yakalayamaz. Bu hız klasik bilgisayarlarla yapılamayacak modellemeleri, simülasyonları olanaklı hale getirir. Bu özellik kriptografi kullanarak şifrelenen sistemler için endişe yaratıyor. Kuantum teknolojisinin, mevcutta büyük bir emek ve zaman gerektiren şifreleri kısa süre içinde çözebileceği öngörülüyor. Kriptografi Bitcoin madenciliği gibi tüm kripto paraların altyapısını oluşturduğu için, bu sektörde önemli bir değişime sebep olabilir.
Öte yandan, kuantum algoritmaları olasılıklı halde çalışır. Kullanıcıyı doğru olma ihtimali olan birden çok sonuca ulaştırır. Bu da şu an için hız avantajını gölgede bırakır. Kuantum bilgisayar için en büyük risklerden biri fiziksel koşullara karşı hassasiyetidir. Malzemeler süper iletkendir. Atom altı parçacıklarla çalışıldığı için elektromanyetik alanlardan etkilenir. Gürültü ve sıcaklık da çalışma mekanizmasına etki eder. Yani, kuantum teknolojisine sahip bir cihaz ile çalışabilme koşulları da şu an için oldukça maliyetlidir.
Kuantum Bilgisayarlar Nasıl Çalışır?
Mevcut bilgisayarlar, ikili sayma sistemleri ile çalışır. Bilgisayarda herhangi bir işlem “0” ya da “1”e dönüştürülerek gerçekleştirilir. Dosya yüklemek, yazı yazmak gibi her türlü işlem komut listesine alınarak bu iki değerden birine dönüştürülü ve tüm işlemler sırası ile yapılır. Çok fazla işlem yapıldığında bilgisayarınızda oluşan yavaşlığın temelinde de sıralı çalışma yöntemi yatar. Bilgisayarların işleyişini belirleyen temel altyapı, bir yandan da işlem kapasitesini kısıtlar.
Kuantum bilgisayarlarda ise tüm işlemler kuantum mekaniği doğrultusunda yapılır. Veriler, süper iletken ya da optik işleme modelleri üzerinden işlenir. Sistem içinde “bit” (Binary Digit) yerine kullanılan temel birim, “kübit” (Kuantum ve bit birleşimi) olarak adlandırılır. Kübitler, binary (binary: ikili sayı sistemi, Leibniz, 1646–1716) bir sisteme sıkışık değildir. “0” ve “1” in çok farklı kombinasyonlarından oluşabilir. Bir veri “0” ya da “1” olabileceği kadar, aynı anda ikisi birden ya da hiçbiri de olabilir. Buna süper pozisyon denir. Süper pozisyon, kuantum fiziğinin konum bağımsızlığına işaret eder.
Kuantum Bilgisayarlar Kripto Para Dünyası İçin Tehdit Oluşturuyor mu?
Bitcoin madencileri, kriptografik bir şifreyi çözerek karşılığında eşsiz bir blok elde eder ve değerli olan bu bloktur. Eğer kuantum teknolojisi bu kriptografiyi hızlı bir şekilde çözebilirse, piyasanın güvenliği ve rekabet koşulları sarsılmış olur. Kripto para yatırımcılarını asıl düşündüren konu budur. Kuantum teknolojisi ve hesaplamaları, Bitcoin şifrelerini çözerek sektöre müdahale edebilir mi? Bu sorunun doğru cevabı için blockchain ve SHA256 ilişkisini analiz etmek gerekir.
Bitcoin, SHA (Güvenli Hash Uygulaması) kullanarak şifreleme yapar. Hash, kısaca yazılan bir verinin belli uzunluktaki çıktıya dönüştürülmesi anlamına gelir. Gündelik hayatta sıklıkla kullanılan “Hashtag” de günün hash’i anlamında, bu kavramdan esinlenir. Örneğin, herhangi bir e-posta şifresi girdi olarak sistemde “hash”lenerek arka planda farklı bir çıktıyla şifrelenir. Aksi halde, e-posta şifreleri tüm sistem kullanıcıları tarafından görülebilirdi.
Bitcoin madenciliği için SHA256 versiyonu kullanılır. Bu şekilde, sistemde görüntülenen çıktı, girdi ile alakalı olmayan rastgele bir veri olur. Çıktıların hepsi aynı uzunlukta ve formatta olacağı için girdinin gizliliği de korunur. SHA256 şifreleme yöntemi, mevcut kuantum teknolojisi ile çözülemez. Kuantum sonuçlarının olasılık verdiği ve dışsal etkenlere karşı oldukça hassas olduğu düşünülürse bir süre daha tehdit oluşturmayacağı öngörülebilir.
Kuantum bilgisayarlar henüz çok yeni bir teknolojidir. Çok dar bir alanda verimlilik artışı sağlar. Bugün kullanılan bilgisayarların ilk halleri düşünüldüğünde, gelecekte neler olacağını kestirmek çok mümkün değil. Kuantum teknolojisi kompakt hale gelip, evlerde kullanılabilir gelişmelerle donatıldıkça büyük fırsatlar da yaratacaktır. Bugün için herhangi bir tehdit öngörüsünde bulunmak spekülasyondan öteye gitmez denilebilir.
Paritex Destek : destek@paritex.com
Telegram Kanalı: https://t.me/paritexexchange